China is gestopt met het zero-covid beleid. Niet geleidelijk met een exit-strategie, nee, pats boem klaar ermee. Gevolg, er wordt tot een 80% stijging in Omikron gevallen gerapporteerd.
Uiteraard komt dit nieuws via alternatieve paden naar buiten want China zelf deelt niet of nauwelijks cijfers over zieken en doden. Maar die zijn er.
Mortuaria draaien overuren, mensen staan in lange rijen bij zogenaamde koortsklinieken en ziekenhuizen liggen vol. Kortom ellende!
Ik vermoed dat sommige mensen zich afvragen hoe het zo uit de hand kan lopen daar. We horen tenslotte vaak dat Omikron mild is.
En hoewel onze oversterfte waarschijnlijk ook grotendeels door Omikron komt, is de situatie hier, na bijna 2 jaar SARS-CoV-2 anders. Dat ligt aan de aanpak.
Het Chinese beleid was heel streng. Er waren harde maatregelen om de SARS-CoV-2 besmettingen tot een minimum te beperken.
Van keiharde lockdowns waarin mensen in eigen woning opgesloten zaten, tot verplicht testen om iets te kunnen en permanente tracking.
Na besmetting met, of blootstelling aan het virus moesten mensen verplicht naar quarantaine faciliteiten. Niet thuis uitzieken dus.
China produceerde ook een eigen vaccin. En dat vaccin (Sinovac), biedt naar nu blijkt minder goede bescherming dan de onze. Zie ook dit bericht van de WHO.
En hoewel in China rond de 90 % ingeënt is, zien we dat dit percentage vooral hoog is bij jongeren. De oudere en dus zwakkere populatie is slechter gevaccineerd.
Dus de kwetsbaarste groep is niet (goed) beschermd via vaccinatie, het vaccin is sowieso inferieur en het verder versterken van je immuunreactie door blootstelling was vrijwel onmogelijk.
Het virus werd sterk onderdruk door het zero-covid beleid. Dat werkte tot op zekere hoogte, maar bleek niet houdbaar. Je kunt mensen niet blijven opsluiten.
En omdat de situatie onhoudbaar werd, heeft China dat beleid losgelaten. Maar zoals ik aan het begin van dit blog al zei mist de exit strategie.
Nu dreigt er nieuwe chaos, want hoewel met het vervallen van de maatregelen de inwoners weer kunnen gaan en staan waar ze willen, laait Omikron heftig op.
Er is in China nog (te) weinig weerstand tegen het virus. Weerstand die wij grotendeels wel hebben opgebouwd door onze vaccins of ziekte.
Ik hou mijn hart vast als ik zie wat er daar gebeurt en ben heel blij dat wij in een andere situatie zitten. Het vaccin is daarin trouwens doorslaggevend.
Australië bijv. had ook een zero-covid policy. Daar brak Omikron doorheen maar omdat ze daar wel de oudere en zwakkere populatie ingeënt hebben met mRNA vaccins, is er meer weerstand.
En ook al zien we ook daar soms nog wat stijgingen in ernstig zieken en doden, het blijft, zeker in vergelijking met China, relatief laag. Niet heel anders dan het beeld hier, als we weer te maken hebben met een golf van besmettingen. —THE END—
Dank je wel weer. In het begin werd nog wel eens gewezen op de voortvarende aanpak van China. Achteraf gezien (overigens ook gedurende de pandemie) hebben we het hier helemaal niet verkeerd aangepakt, vind ik.
"En hoewel onze oversterfte waarschijnlijk ook grotendeels door Omikron komt, is de situatie hier, na bijna 2 jaar SARS-CoV-2 anders. Dat ligt aan de aanpak" Volgens mij is onze forse oversterfte het gevolg van de aanpak van dit ministerie. Met passende en juiste maatregelen en preventie zou dit niet zo uit de hand gelopen zijn.